Struikelstenen begonnen hun bestaan in 1996 in Berlijn als project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947). Toen werden in Berlijn 31 Stolpersteine (Struikelstenen) neergelegd in de straat voor de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers van het Nationaal Socialisme hadden gewoond. Het ging om Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s Getuigen en gehandicapten. Tot 2023 zijn wereldwijd al meer dan 95.000 Stolpersteine gelegd in meer dan 18 landen.
In Kampen liggen 26 Struikelstenen verspreid door de stad en in IJsselmuiden. Kampen heeft ervoor gekozen om ook de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetstrijders uit de stad te eren met een Struikelsteen.
In 2022 werd een initiatief gestart om voor alle Struikelstenen in Kampen en IJsselmuiden een lied op muziek of gesproken woord te componeren met als titel Struikelstenen in Muziek. Om het project volledig te maken werden fotografen, waaronder mijzelf, en kunstenaars gevraagd om bij elke Struikelsteen een beeld te bedenken dat bij de muziek kon worden afgebeeld.
De 26 muziekstukken zijn op 2 cd’s gezet met daarbij 2 boekjes met alle teksten. Door middel van een stadsplattegrond is er een wandelroute gemaakt langs alle 26 Struikelstenen.
Ik ben gevraagd als fotograaf mee te werken aan het project Struikelstenen in Muziek door een foto te maken rond de persoon van Hendrik Bos die in januari 1945 omkwam in werkkamp Langenstein-Zwieberge, onderdeel van Concentratiekamp Buchenwald, nadat hij in april 1944 in Kampen was gearresteerd voor het bij hem thuis laten onderduiken van een Joods echtpaar uit Hengelo.
Hendrik Bos was fractievoorzitter in de Gemeenteraad van Kampen voor de Christen Democratische Unie. De Struikelsteen voor Hendrik Bos ligt niet voor zijn huis aan de Galléstraat, want dat huis bestaat niet meer. De Struikelsteen is geplaatst bij de ingang van het nieuwe Gemeentehuis van Kampen. Vandaar mijn foto van het lichtornament aan het plafond van de Raadszaal in Kampen met als titel: “Je weet niet wat je boven het hoofd hangt”.