Ik heb een serie kerken in het centrum van Amsterdam van binnen gefotografeerd. Een aantal ervan heeft de religieuze bestemming verloren en wordt nu gebruikt voor culturele manifestaties als exposities en muziekuitvoeringen. Een groot deel is nog volop als gebedshuis in gebruik.
De Nicolaas basiliek
Recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam aan de overkant van het water van het open havenfront van het IJ staat de Nicolaas basiliek. Het gebouw werd in 1887 gebouwd naar een ontwerp van architect A.C. Bleijs (1842-1912). De kerk heeft een opvallende koepel bovenop het dak en het kent een klassieke Katholieke sfeer.
De Oude Kerk
Op de Dam van Amsterdam staat de Nieuwe Kerk. Dus is er ook een Oude Kerk. Een beetje verstopt in het oude centrum staat dit zeer oude gebouw uit het jaar 1213. De plafonds zijn nog bekleed met houten planken. Pas later werd bij de bouw van kerken gebruik gemaakt van gemetselde gewelven die met een beschilderde kalklaag werden voorzien.
Na de reformatie stond het gebouw regelmatig leeg zodat het ook in gebruik is geweest als beursvloer voor het verhandelen van aandelen tijdens de lucratieve specerijenhandel met Indonesië. Het gebouw wordt gezien als de oudste beursvloer van de wereld.
Vanaf 1578 is het kerkgebouw lange tijd in gebruik geweest als Gereformeerde kerk. Het gebouw van de Oude Kerk is nu een museum met expositieruimtes.
Tijdens mijn bezoek was er een expositie van Navid Nuur.
De Krijtberg
Langs de Singel in Amsterdam staat kerk de Krijtberg. Het gebouw is nog volop in gebruik als een Rooms Katholieke kerk. De kerk is gebouwd in 1883 naar een ontwerp van Alfred Tepe. Het uitbundige interieur is ontworpen door Friedrich Wilhelm Mengelberg.
De opvallende naam van de kerk komt van het herenhuis de “Crijtberg” dat eerst op dezelfde locatie stond. Dat gebouw functioneerde sinds 1654 als schuilkerk in de jaren dat het praktiseren van het Katholieke geloof verboden was in Nederland. Pas na 1853 mochten de Katholieken in Nederland weer nieuwe kerken bouwen.
De Onze Lieve Vrouwekerk
Langs de Keizersgracht, ingebouwd tussen herenhuizen aan weerskanten, staat de Onze Lieve Vrouwekerk uit 1854. De van oorsprong Katholieke kerk is nu in gebruik voor de Syrisch Orthodoxe eredienst.
Westerkerk
Langs de Prinsengracht in Amsterdam werd vanaf 1620 de Westerkerk gebouwd. Architect was Hendrick de Keyser. Het is een van de eerste kerken in Amsterdam die speciaal nieuw werd gebouwd als Protestante kerk. Het werd gebruikt door leden van de Calvinistische kerk.
Bij de inwijding in 1631 had de kerk geen orgel. Dat profane instrument paste niet in de strenge Calvinistische leer.
Andere kerken
Op mijn lijstje stond ook een bezoek gepland aan de Nieuwe Kerk op de Dam, de Dominicuskerk aan de Spuistraat en de Mozes & Aaronkerk langs het Waterlooplein, maar die bleken gesloten.
Hollestelle’s photos are permeated by what might be fancifully termed as a “heavenly light” allowing us mere mortals to taste the nectar of immortality rendered by the skilled use of his camera lens. His churches breathe life everlasting.